Kontakt
Links
Arkiv
Museet
Otterup Kartoffellaug
Sponsorer
Rådet
Danmarks Kartoffelråd
DM i dyrkning af frilandskartofler onsdag den 30. april 2014
sponsorer

Spørgsmål: 
Hvor får man fat i en gasfyret, mobil ovn til bagning af kartofler i stil med den slags, der kendes i England, hvor den bruges af gadehandlere? På Internettet har vi fundet en mulighed - i Canada: www.summerland.com/mobileoven/ Men herhjemme kan man evt. henvende sig til firmaet: Val Jensen Trading, Bjarne Val Jensen 65 95 95 70, mobiltlf. 21 71 45 71 

Spørgsmål: 
Hvordan konstruerer man en kartoffelkule? Her er et par henvisninger til bøger: Kiel, Erik: Kartoffelbogen (på s.33-36 er der tekst og tegninger til forskellige kuler) Rationelt landbrug, Bind 1 (Kapitel 15, s. 21 handler om kartoffelkuler) 

Spørgsmål: 
Er det farligt at spise spirede kartofler - og i givet fald hvorfor? Det er næppe farligt at spise kartofler, der har spirer, men man må under ingen omstændigheder spise selve spirerne, da de indeholder giftstoffer af typen glycoalkaloider. Stoffet dannes i spirerne, ikke inde i selve kartoflen. Men jeg vil under alle omstændigheder fraråde at spise spirede kartofler. Friske er langt bedre! 

Spørgsmål: 
Vi har i flere år haft problemer med skurv. Hvad kan man gøre for at afhjælpe problemet? Og er skurv sundhedsskadeligt, eller kan man bare skære områderne af? Landbrugets Kartoffelfond i Vandel svarer, at der kan være følgende forklaringer på det første spørgsmål: 1. Jorden mangler Sphagnum (endelig ikke kalk) 2. Jorden er for tør (skurv trives godt i tør jord) 3. Der er skurv i jorden - hvilket ikke kan afhjælpes. Skurv forårsages af en Actinomycet, på dansk kaldet en strålesvamp. Det er imidlertid en mellemting mellem svamp og en bakterie. Kartoflen er især modtagelig overfor skurv i knolddannelsen, dvs. i foråret. Kartofler angribes hårdest, hvis jorden i denne periode er tør, så med en varm og tør maj måned vil der være skurv på kartoflerne, hvis landmanden ikke har haft mulighed for at vande. En høj ph-værdi i jorden giver også meget ideelle betingelser for skurven. Heldigvis er skurv ganske uskadeligt for mennesker, det kan allerhøjst tilføre lidt protein til kosten. Hvis man ikke har lyst til det, kan man bare skrælle det af. 

Skurv må ikke forveksles med grønne kartofler. Hvis en kartoffel ligger i meget lys og bliver grøn, kan den have produceret glycoalkaloider. Det er de giftstoffer, der gør natskyggefamilien farlig, hvis man spiser arter som bitter natskygge og sort natskygge. Det er begge vilde planter, vi kender fra vores haver. Både kartofler og tomater er dog fra samme familie, og de er jo ganske sunde og velsmagende. Hvis en kartoffel er blevet grøn bør man for en sikkerheds skyld smide den ud, da man nødig skulle få ondt i maven af at spise kartofler. Det er ikke nok blot at skære det grønne af. Hele kartoflen skal smides ud. 

Oplysninger om kartoffelvand I bogen: 
Peter Laursen: Alma Nissen - Gigtens gåde er løst. - 1981. - s. 20 står følgende opskrift på kartoffelvand: 1 kg biodynamisk dyrkede kartofler - skæres i meget tynde skiver med skræl på. Skiverne lægges i 3 liter vand sammen med en porre, et løg, persille og selleritop (af hensyn til smagen). Der må ikke bruges salt. Suppen koges en time og sies derpå. Det er vigtigt at kartoffelvandet er basisk - det kan evt. konstateres ved hjælp af indikatorpapir. Gigtforeningens rådgivning anfører bl.a.: Alma Nissen har haft succes med brugen af kartoffelvand i gigtkure, men videnskabeligt er resultaterne ikke blevet bekræftet. Derudover anfører Alma Nissen ikke nærmere om hvilke gigtformer, kuren har haft en gavnlig effekt på. Der er forskellige gigtformer - f.eks: Urinsyregigt som er en stofskiftesygdom - Slidgigt som skyldes mekanisk slid af kroppen - Leddegigt som er en sygdom i immunforsvaret Fra videnskabeligt hold er der ingen anbefaling af kartoffelvand, men heller ingen afvisning af det. Der kan være mange forklaringer på, at brugen af kartoffelvand har en effekt: der kan være tale om omlægning af kostvaner - kartofler er generelt en sund spise der kan være tale om at selve det at komme på et kurophold har en gavnlig effekt. Se derudover gigtforeningens hjemmeside: www.gigtbasen.dk I bogen: Håndbog i naturlig helbredelse. - 1998 kan man bl.a. læse, at nogle advarer generelt mod brug af natskyggeplanter som kartofler, tomater m.fl. ved gigt. Nogle har konstateret lindring af iskias på grund af kalium-indholdet i kartofler. På grund af indholdet af antioxidanter kan søde kartofler mindske skaderne ved "genbrugsrøg" (passiv rygning) I bogen: Brøndegaard, V. J.: Folk og flora. - Bind 4. - s. 23-24 står der mere om brugen af kartofler som lægemiddel i tidernes løb - bl.a. om kolik, nyresten, galdesten m.fl. I bogen: Højring, Helene: Naturmedicin fra a-z. - 1982. - s. 52 står bl.a. at kartofler er gode til at bringe orden i syre-base balancen, idet kartoflen har et stort indhold af basedannende mineraler. Der anføres tre opskrifter på kartoffelvand: 1. Presse de rå kartofler og drikke saften 2. Skære en rå, renskuret kartoffel i tynde skiver, overhælde den med koldt, kogt vand og lade den stå natten over, hvor den drikkes på fastende hjerte 3. Skrubbe og skrælle 1,5 kg. kartofler. Skrællerne skal være en halv centimeter tykke. kommes i en emaljeret gryde med en liter vand og småsnurrer i 40 minutter (men ikke længere). Skrællerne sies fra, og der tilsættes kogende vand til der er i alt 1 liter saft. Dette drikkes i løbet af dagen. Og man må ikke drikke andet i en uges tid, kun evt. kogt vand. I bogen: Lægeråd fra A-Å. - 1996. - s. 322 anføres et gammelt husråd gående ud på, at sår i mundhulen kan lindres og læges ved at skylle munden med kartoffelvand tilsat lidt salt. Bøgerne kan evt. lånes på biblioteket. Det skal understreges, at der er tale om råd m.v., som ikke er videnskabeligt dokumenterede, og at man altid bør henvende sig til sin læge i sygdomstilfælde. 

I England skulle der findes et særligt begreb: 
Potatoes for Christmas. Også herhjemme skulle der være folk, der har lagt kartofler i juli for at høste dem til efteråret. Kræver det, at kartoflerne er specielt behandlede for at kunne spire så sent, eller er der tale om specielle sorter? Landbrugets Kartoffelfond i Vandel svarer: Hvis læggekartofler skal kunne holde sig til juli uden at spire, skal de opbevares under meget konstante forhold ved lav temperatur. Det er sikkert nok muligt. Det bliver formentlig sværere at få dem til at gro ret meget under naturlige forhold fra juli, da dagene jo bliver kortere og temperaturerne lavere hen på efteråret. Man skal i hvert fald sikre sig, at de ikke bliver udsat for frost, for da dør planten. Hvis de har dyrket kartofler i England så sent, har det nok været i det sydligste England. En anden mulighed er, at de er importeret fra et land, der har vækstsæson i den periode eksempelvis New Zealand. 

Søde kartofler 
Det vi kalder søde kartofler er i virkeligheden slet ikke kartofler eller ihvertfald ikke det vi forstår ved kartofler. De tilhører en helt anden familie og selve arten hedder Ipomoea batata på latin. Hos kartoflerne er det såkaldt opsvulmede jordstængler vi spiser, hvor sødkartoffel er en jordknold. Al denne botaniske snak er blot for at forklare, at man ikke umiddelbart kan sammenligne de to arter. Sødkartofler dyrkes under varmere himmelstrøg end i Danmark, vores klima er simpelthen for koldt til at dyrke sødkartofler. Så vi må nøjes med den importerede vare. Hvis du alligevel har mod på at prøve, må jeg henvise til Botanisk Institut på Den Kgl. Veterinære og Landbohøjskole, der ved mere om dyrkningen og krav til denne.


Danmarks Kartoffel Råd Sekretariat | Kold College | Landbrugsvej 55, 5260 Odense S | Maja Larsen