Kontakt
Links
Arkiv
Museet
Otterup Kartoffellaug
Sponsorer
Rådet
Danmarks Kartoffelråd
Årsmøde på Egeskov den 20. januar 2015.
sponsorer

Kartoffelprisen 2005Kartoffel til forret, kartoffel til hovedret og kartoffel til dessert

Kartoflen var i centrum, da 10 unge kokke konkurrerede om at vinde Danmarks Kartoffel Råds eftertragtede ”Kartoffelpris”.

Solen skinner om kap med de blankpolerede gryder i køkkenet på Kold college, da 10 unge kokke fra hele landet jonglerer med Raja, Liva og Ballerina! Når man deltager i Kartoffelpriskonkurrencen, så er en kartoffel nemlig ikke bare en kartoffel. Hver kartoffelsort har sit navn og sine styrker. Raja har rød skræl og er cremet indvendig. Liva er velegnet til Chips. Ballerina er lys, gul, velsmagende og en fin bagekartoffel. Det er simpel paratviden når kokkene vælger ingredienser til deres gastronomiske kartoffelmenuer.

Koncentration, kreativitet og godt samarbejde skal skabe resultater

Historierne om at miljøet er råt og tonen grov i de danske restaurantionskøkkener, blev denne solbeskinnede søndag gjort til skamme. Stemningen i køkkenet er intens og det er ikke kun solen, der får sveden frem på panden.

Ved bord nr. 6 står Jesper Kirketerp Andersen fra Fakkelgården i Kruså og tilbereder sin forret, der består af jordskokkesuppe med Ballerina og kulmule i kroket, samt kulmule og ventreuse i rulle med chiffon. Jesper har en god fornemmelse – den er vellykket!

Ved bord nr. 1 arbejder Thorsten J. Schmidt fra Malling & Schmidt i Århus på sin hovedret, der består af nyretapper og kalvebryst med syltede rødbeder, sprød kartoffel og persillerod.

Han er ved at anrette da der lyder et brag, og lyden af knuste glasskår skærer gennem stilheden. En af konkurrenterne har tabt en skål på gulvet. Thorsten samler igen sin koncentration og lægger sidste hånd på værket. Smukt anrettet, perfekt i smagen, Thorsten er tilfreds.

Ved bordet ved siden af står Ronny Emborg, der lige har afsluttet sit samarbejde med D’Angleterre. Han skal i gang med sin dessert og sætter alt på et bræt. Der er prestige i projektet, for Ronny har ambitioner om at prisen skal blive hans i år. Han er tilfreds med resultatet af de to første retter, men konkurrencen er hård, så det er desserten der skal rykke fra konkurrenterne, fornemmer han.

Han har valgt at servere kartoffelkage med marcipan og chokolade med kartoffelcréme med karamelmousse, citronperler og pæresorbet. Ronny er tilfreds med kombinationen af det søde og de syrlige citronperler, der ligger smukt dekoreret. Uhmm, her er både noget for øjnene og smagsløgene.

Allan Poulsen fra Ruths Hotel i Skagen, føler han har ligget godt i hele konkurrencen. Der har været styr på det, og samarbejdet med hans hjælper Kasper Gustavsen har kørt perfekt.

Der er ro og balance, de har øvet det hele mange gange og kender deres opgaver hver især. Deres dessert skal være kronen på værket. Det er ikke hver dag man får lov at lave kartoffeldesserter, så den skal ikke have for lidt: Stegt sandwich på Raja og blød créme toppet med pære, rosmarin og crème fraiche, neden for kartoffelsoufflé, samt citronconfit.

Prins Joachim overrækker Kartoffelprisen

Konkurrencens dommere, Hans Bech Thomsen, Henne Kirkeby Kro, Tina Møhring Madsen, køkkenchef på Hotel Hesselet og Jacob de Neergaard, køkkenchef på Søllerød Kro, står for den professionelle bedømmelse af alle kokkenes retter, mens lægdommerne billedkunstner Jane Kjær og sanger Stig Rossen, repræsenterer den almene bedømmelse.

Dommerne smager, voterer og afgiver point.

Nu skal der bare tælles sammen. Imens er stemningen blevet lidt mere løssluppen i køkkenet og snakken går lystigt. Restauranten er fyldt med forventningsfulde tilskuere, kendte køkkenchefer og gode kolleger, venner og familie, som går rundt og betragter kokkenes retter, der er stillet frem til skue. Alle venter på Hans Kongelige Højhed Prins Joachim, Fødevareminister Hans Christian Schmidt og Odenses borgmester Anker Boye, der alle skal deltage i overrækkelse af ”Kartoffelprisen”.

Da gæsterne er ankommet kaldes kokkene på podiet én efter én og hyldes af publikum, mens de får overrakt et diplom, beviset på at de denne søndag i oktober har deltaget i den prestigefyldte kokkekonkurrence.

Overdommer Hans Bech Thomsen takker kokkene for deres indsats. Jesper Kirketerp Andersen præmieres for konkurrencens bedste forret. Thorsten J. Schmidt serverede konkurrencens bedste hovedret, mens Ronny Emborgs dessert scorede konkurrencens højeste pointtal.

Derefter er det tid til at få offentliggjort konkurrencens tre vindere. Fødevareministeren går til mikrofonen og Hans Kongelige Højhed Prins Joachim står klar med checks i oversize. Endelig lyder det over højtaleranlægget:

Vinder af 3. prisen på 7.500 kr. går til ALLAN POULSEN.

Vinder af 2. prisen på 12.500 kr. går til THORSTEN J. SCHMIDT

Kartoffelprisen 2005 på 20.000 kr. går til…… RONNY EMBORG.

Spændingen er udløst, publikum jubler, mens knus og kram uddeles i glæde eller til trøst. De lange træningsdage i køkkenet er slut for denne gang, kokkene har pakket deres knive og redskaber sammen.


Kartoffelprisen 2005
Ronny Emborg

Menu - til udskrivning

Forret

Bagt kulmule med jordskokkekompot, dild, stegte kartofler og røget kartoffelcrème

Hovedret

Nyretapper stegt i kartoffel”rösti” med kartoffel med bacon/timian dariole, gulerod i forskellige teksturer, tærte med kogt bryst, samt kalvesky

Dessert

Kartoffelkage med marcipan og chokolade med kartoffelcrème med karamelmousse, citronperler og pæresorbet

Opskrifter

Forret

Fisk – Saltet kulmule bagt i film i ca. 10 min. Jordskokkompot – Kogte jordskokker monteres med smør og fløde. Kørvelolie – Kørvel blendet med olie. Røget kartoffelsuppe – Røgede kartofler kogt med fond og monteret med mælk og smør.

Hovedret

Nyretapper - Nyretapper bagt ind i reven kartoffel og bagt. Kartoffeldariole – Stegt kartoffel presset op i en form. Gulerodsmousse – Kogte gulerødder bagt med æg. Tærte – Tærte med kartoffelpuré og kogt bryst. Kalvesky – Nedkogt kalvefond monteret med smør.

Dessert

Kartoffelkage – Kogte kartofler blendet med æg, marcipan og chokolade, bagt i 1 time ved 100º. Pæresorbet – Blendet pære med sukker køres på ismaskine.

Under den afsluttende buffet går snakken om kartoflen, som kokkene fik vist ikke bare er en lidt melet trist grøntsag, men en spændende ingrediens i moderne gastronomi.seperatorDanmarks Kartoffel Råd Sekretariat | Kold College | Landbrugsvej 55, 5260 Odense S | Maja Larsen