Kontakt
Links
Arkiv
Museet
Otterup Kartoffellaug
Sponsorer
Rådet
Danmarks Kartoffelråd
Bliv sponsor på den kommende bog: Heldige kartoffel – den skrælgode historie om hele Danmarks nationalspise med rod i den danske folkesjæl
sponsorer



Danmarks bedste kartoffelopskrifter 2001

Den 27. august 2001 kunne årets dommere - SØNDAGs madredaktør Vibeke Helles og madskribent Beagle Iuel-Brockdorff samt fhv. udenrigsminister, folketingsmedlem Niels Helveg Petersen, Danmarks Kartoffel Råds kartoffelambassadør, borgmester Anker Boye, formand for Danmarks Kartoffel Råd - finde vinderne indenfor de to kategorier: 

Kategori 1: Kartoffelretter uden kød
Kategori 2: Bagværk med kartofler. 

I samarbejde med Ugebladet SØNDAG har Danmarks Kartoffel Råd udskrevet konkurrencen om Danmarks bedste kartoffelopskrifter. Konkurrencen er kun for ikke-professionelle køkkenskrivere.

 

 

Vinderopskrifterne fra 2001: (Du kan også få opskriften ved at klikke på billedet)

Kartoffelretter uden kød:

1. præmie Lone Hansen, Viby J. Kartoffelfrikadeller
2. præmie Janne Stockmann, København K Græsk kartoffelfad med feta
3. præmie  John Andersen, Vanløse Sauce og kartofler for smarte singler 

 

Bagværk med kartofler:

1. præmie Anna Bennetsen, Tønder Kartoffelkage med mandler
2. præmie Rikke A. Nielsen, København K Mirakel-muffins 
 3. præmie Valdemar Brinch Larsen, Viby J Kartoffelkage med rom-abrikoser

Læs mere om konkurrencen.

-------------------------------------------------------------------------------- 

En god pandefuld kartoffelfrikadeller 
Indsendt af Lone Hansen, Viby J. 

Tid: ca. 1 time 

475 g kartofler 
150 g selleri 
150 g gulerødder 
200 g løg 
12 grønne oliven 
12 sorte oliven 
Evt. 40 g (mager) fetaost 
1 æg + 1 æggehvide 
1/2 dl mel 
1/2 dl havregryn 
Salt 
Basilikum 
Peberblanding fra Santa Maria 
Olivenolie til stegning 

Skræl kartofler, selleri og gulerødder og skær dem i skiver. Kog dem møre i letsaltet vand. Hæld vandet fra og mos grøntsagerne. Hak løgene meget fint og bland dem i mosen. Skær oliven og fetaost i tynde skiver og bland dem i. Rør grøntsagerne til en fars med æg, mel havregryn og evt. lidt vand. Krydr med salt, basilikum og peberblanding. Form farsen til ovale frikadeller, der steges gyldne og fine i olivenolie. (4-6 pers.) 

Tips: Frikadellerne kan også ovnsteges på bagepapir. Kolde kartoffelfrikadeller smager dejligt på et stykke rugbrød.

-------------------------------------------------------------------------------- 

Græsk kartoffelfad med feta 
Indsendt af Janne Stockmann, København K. 

Tid: ca. 1 1/4 time 

1 kg kartofler 
1 stort løg 
1 fed hvidløg 
2 spsk. hakket persille 
Smør til formen 
Salt 
100 g hytteost 
150 g feta 
2½ dl yoghurt 
2 æg 

Skræl kartoflerne og skær dem i papirtynde skiver. Pil og hak løg og hvidløg fint. Bland det hele med den hakkede persille og spred det fladt ud i et smurt ovnfast fad. Drys med salt. Rør hytteost og feta sammen og bred det ud over kartoflerne. Sæt fadet i en 190 grader varm ovn og bag retten ca. 50 min. Pisk æg og yoghurt sammen og hæld det over retten. Sæt fadet tilbage i ovnen, til massen er stivnet og overfladen pænt gylden (4 pers.) 

-------------------------------------------------------------------------------- 

Sauce og kartofler for smarte singler 
Indsendt af John Andersen, Vanløse 

Tid: ca. 20 min. 

8 små kartofler 
Salt 
1 fed hvidløg 

Sauce: 
1 past. æggeblomme 
1 tsk. sherryeddike 
1 spsk. hvidvin 
Salt og peber 
25 g smør 
1 æble 
1 stykke peberrod 

Skrub kartoflerne og kog dem møre i saltvand tilsat 1 fed hvidløg. Pisk æggeblommen sammen med sherryeddike og hvidvin over svag varme og smag til med salt og peber. Pisk små terninger af iskoldt smør i saucen og tilsæt til sidst lidt revet æble og peberrod efter smag. (1 pers.) 

-------------------------------------------------------------------------------- 

Kartoffelkage med mandler 
Indsendt af Anna Bennetsen, Tønder 

Tid: ca. 1 1/4 time 

500 g kogte kartofler 
100 g mandler 
1 usprøjtet citron 
5 æg 
190 g sukker 
smør til formen 

Riv kartoflerne på råkostjernet, hak mandlerne og riv citronskallen fint. Rør æggeblommerne godt med sukkeret og de revne kartofler. Tilsæt de hakkede mandler og den revne citronskal. Pisk æggehviderne stive og vend dem i dejen. fyld den i en smurt (rand)form og bag kagen ved 170 grader i ca. 1 time. 
Afkøl kagen og vend den ud på et fad. Servér den med flødeskum og ribsgelé. 
(6-8 pers.)

-------------------------------------------------------------------------------- 

Mirakel-muffins 
Indsendt af Rikke A. Nielsen, København K. 

Tid: ca.30 min. 

275 g (5 dl) mel 
3 tsk. bagepulver 
450 g revne rå kartofler 
1 reven gulerod (75 g) 
1½ dl reven cheddarost 
50 g usaltede pistacienødder eller andre nødder 
½ tsk. salt 
1 sammenpisket æg 
2 spsk. olivenolie 
2½ dl mælk 
Olivenolie til formene 

Varm ovnen op til 180 grader og pensl formene med olie. Sigt mel og bagepulver over i en skål og tilsæt salt, kartofler, gulerod, ost og nødder. Lav en fordybning i melblandingen, hæld det sammenpiskede æg, olivenolie og mælk heri. Rør dejen sammen med en gaffel. 
Fordel dejen i formene - ca. 1 spsk. i hver af de alm. muffinsforme, dobbelt så meget i de store. Bag dem 10-15 min., til de er smukt hævede og gyldne. Lad dem stå i formene på bageristen i 5 min., før de evt. vendes ud.

-------------------------------------------------------------------------------- 

Kartoffelkage med rom-abrikoser 
Indsendt af Valdemar Brinch Larsen, Viby J. 

Tid: ca. 1 1/4 time + 1 døgns trækketid 

150 g tørrede abrikoser 
1 kop Jamaica-rom 
300 g kogte kartofler 
4 store æggeblommer 
300 g sukker 
100 g mærk chokolade (gerne Valrhona 70 pct.) 
4 store æggehvider 
Smør til formen 

Læg abrikoserne i blød natten over i rommen. Mos kartoflerne med el-piskeren. rens piskerisene og pisk æggeblommer og sukker til en æggesnaps (brug ekstra blomme, hvis det bliver for fast). Riv chokoladen (gerne i foodprocessoren) og rør kartoffelmosen i. Pisk hviderne stive og vend dem i kartoffelmassen. Fordel dejen i en smurt springform og læg rom-abrikoserne ovenpå (de synker til bunds). Bag kagen på ovnens midterste ribbe ved 180 grader i ca. 50 min. Servér kagen med flødeskum eller creme fraiche. 

Tip: Bagetiden afhænger af formens størrelse. Valdemar Brinch Larsen anbefaler en stor form, 28 cm i diameter. (6-8 pers.)



seperator



Danmarks Kartoffel Råd Sekretariat | Kold College | Landbrugsvej 55, 5260 Odense S | Maja Larsen